Przepis jest na dużą blachę, ale zmniejszając ilość produktów można zrobić mniejszą porcję)
Składniki:
Składniki:
- 2 paczki makaronu pióra
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 2 paczki warzyw na patelnie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy (sól, pieprz , oregano , zioła prowansalskie oraz curry)
- 1/2 kg startego żółtego sera
- sos w torebce cztery sery i grzybowy (lub pieczarkowy)
sposób przygotowania :
- Z Mięsa mielonego robimy kuleczki i smażymy (na oliwie lub margarynie) doprawiając je solą, pieprzem i przyprawą curry. Dodajemy do tego pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. wszystko posypujemy ziołami prowansalskimi i oregano. (zioła i oregano nie żałować) Dusimy pod przykryciem aż cebulka się zeszkli a mięsko nie będzie surowe.
- Dosypujemy warzywa na patelnie i dusimy wszystko pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. (Można sobie jeszcze dosypać wcześniej wymienionych przypraw jeśli uważa się że jest mało doprawione)
- Sos cztery sery i grzybowy wsypujemy do słoika i zalewamy do połowy wodą (wziąć większy słoik). Mieszamy wstrząsając.
- Makaron wcześniej ugotowany mieszamy z warzywami i wlewamy do tego wymieszane sosy. Ponownie mieszamy.
- Wykładamy na blachę lub naczynie żaroodporne. Posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika (ustawiamy go tylko na grzanie górne, żeby rozpuścił się serek).
Polewamy na górze ketchupem.
I GOTOWE, SMACZNEGO
U mnie jedzą aż im się uszy trzęsą :)
Jak widać na zdjęciu już część zjedzone ;)
Komentarze
Prześlij komentarz