Zapiekanka z Makaronem

Przepis jest na dużą blachę, ale zmniejszając ilość produktów można zrobić mniejszą porcję)

Składniki:

  •  2 paczki makaronu pióra
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 2 paczki warzyw na patelnie
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • przyprawy (sól, pieprz , oregano , zioła prowansalskie oraz curry)
  • 1/2 kg startego żółtego sera 
  • sos w torebce cztery sery i grzybowy (lub pieczarkowy)
sposób przygotowania :
  1. Z Mięsa mielonego robimy kuleczki i smażymy (na oliwie lub margarynie) doprawiając je solą, pieprzem i przyprawą curry. Dodajemy do tego pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. wszystko posypujemy ziołami prowansalskimi i oregano. (zioła i oregano nie żałować) Dusimy pod przykryciem aż cebulka się zeszkli a mięsko nie będzie surowe. 
  2. Dosypujemy warzywa na patelnie i dusimy wszystko pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. (Można sobie jeszcze dosypać wcześniej wymienionych przypraw jeśli uważa się że jest mało doprawione)
  3. Sos cztery sery i grzybowy wsypujemy do słoika i zalewamy do połowy wodą (wziąć większy słoik). Mieszamy wstrząsając. 
  4. Makaron wcześniej ugotowany mieszamy z warzywami i wlewamy do tego wymieszane sosy. Ponownie mieszamy. 
  5. Wykładamy na blachę lub naczynie żaroodporne. Posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika (ustawiamy go tylko na grzanie górne, żeby rozpuścił się serek). 
Polewamy na górze ketchupem. 

I GOTOWE, SMACZNEGO 
U mnie jedzą aż im się uszy trzęsą :) 
Jak widać na zdjęciu już część zjedzone ;)


Komentarze