Jak sama nazwa mówi będzie to placek bez jajek.
Tak. Ani jednego jajka. Jest pyszny, smakowity i powinien wyjść wilgotny.
Smakiem przypomina murzynka, tylko jest zdecydowanie szybszy w przygotowaniu.
Tak. Ani jednego jajka. Jest pyszny, smakowity i powinien wyjść wilgotny.
Smakiem przypomina murzynka, tylko jest zdecydowanie szybszy w przygotowaniu.
SKŁADNIKI:
- 3 Szkl. Mąki pszennej
- 1/2 szkl. Cukru
- 2 i 1/2 szkl. Mleka
- 2 łyżki dżemu (obojętnie jakiego)
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki czubate sody
- 1 łyżeczke aromatu pomarańczowego lub cytrynowego
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika (nie konieczne)
- 1/2 kostki margaryny
Margaryne rozpuszczamy w małym garnuszku i odstawiamy.
Resztę składników wrzucamy do miski i początkowo mieszamy łyżką (żeby się nie sypało dookoła)
A później miksujemy aż składniki się połączą tworząc jednolita masę.
Dodajemy rozpuszczoną margarynę i chwilę jeszcze miksujemy.
Piec w 180 stopniach przez ok 45 min.
Zależy od piekarnika. Kontrolować wykałaczką.
Piec bez termoobiegu na Góra dół
Można na wierzch zrobić polewę lub posypać cukrem pudrem
Można na wierzch zrobić polewę lub posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO ❤
Bardzo lubię takie ciasta z dodatkiem kakao i cynamonu. Prezentuje się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńI też tak smakuje. Za najprościejsze skladniki a smakuje wysmienicie. Na gorze dalam polewę ale bez smakuje równie dobrze :)
Usuń